2014-15

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 1ου ΓΕΛ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

 

Το θέατρο στην εκπαίδευση στοχεύει στην ανάπτυξη και καλλιέργεια των δεξιοτήτων των μαθητών, στη δημιουργία ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων πολιτών, με κοινωνική συνείδηση, σε περιβάλλον αυτενέργειας, συνεργατικότητας,  δημοκρατικής σκέψης και πρακτικής. Επιπλέον, σκοπός του είναι η τόνωση της καλλιτεχνικής και πνευματικής ζωής του σχολείου και ο πειραματισμός των μαθητών σε νέες καλλιτεχνικές εκφράσεις.

 

Στο πλαίσιο αυτού του σκεπτικού η θεατρική ομάδα του σχολείου μας παρουσίασε το έργο του Δημήτρη Ψαθά «Ζητείται Ψεύτης».

 

Στη  θεατρική παράσταση, η οποία παρουσιάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών την Παρασκευή 24 Απριλίου  για μαθητές από διάφορα σχολεία της πόλης και το Σάββατο 25 Απριλίου για το κοινό, παίζουν οι παρακάτω μαθητές: Ανδρίτσου Όλγα, Ζιάρας Θανάσης, Καραμπατζάκη Τριανταφυλλιά, Κόκκαλη Μαριλένα, Κούκης Γιάννης, Λάμπη Πελαγία, Μαυροπούλου Χρυσή, Μπολόλη Ξένια, Μπόνος Θανάσης, Ξηρίδου Αμάντα, Πετροπούλου Μαρία, Σαχπατζίδης Γεώργιος, Τάγκος Γιώργος.

 

Στη θεατρική ομάδα συμμετέχουν επίσης ως βοηθοί οι παρακάτω μαθητές: Αυγερινός Αθανάσιος, Βογιατζή Σ., Βροχίδης Βασίλειος, Καραηλία Κ., Καραλή Μ., Καρατσιράκη Μ., Μπαρμαράς Κ., Μπουζαλάκου Ε. Ρούσης Γιώργος, Σαββαντόγλου Ε. και Χατζηγιαννίδου Μαρία.

 

Η ομάδα παρουσίασε επίσης το έργο στο πλαίσιο του 3ου Θεατρικού Διαγωνισμού Γυμνασίων και Λυκείων Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας 2015.

 

Υπεύθυνοι καθηγητές: Ιγνατιάδου Αλίκη, ΠΕ02, Καλπακίδης Κωνσταντίνος, ΠΕ03

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: «ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΤΟΝ ΚΑΔΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΟΥ»OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ? ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

«ΚΥΠΡΟΣ 1974 ? 2014. 40 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, ΔΙΕΚΔΙΚΩ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ»

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ? διαγωνισμός «Κύπρος 1974 ? 2014. 40 χρόνια. Δεν ξεχνώ, διεκδικώ, δημιουργώ», που αφορούσε δημιουργίες μαθητών με αφορμή το Κυπριακό ζήτημα, απευθυνόταν σε μαθητές δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων αι Λυκείων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας, πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Σπίτι της Κύπρου ? Μορφωτικό Γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας.

 

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν με εικαστικές δημιουργίες οι μαθήτριες της Α΄ Λυκείου Νιοράτζε Μαριάμ, Νιοράτζε Ταμάρα, Καλμπατζίδου Χριστίνα και Παραστατίδου Φωτεινή

 

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τουρπτσόγλου Μακρίνα, ΠΕ13

 

20ή ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

 

Ο μαθητής της Β΄ τάξης του σχολείου μας Κανσίζογλου Σάββας κληρώθηκε για να συμμετάσχει στην 20ή Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων 2014-2015.

 

Η Βουλή των Εφήβων είναι εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας κι Θρησκευμάτων και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Γενικός στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών με το ρόλο και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, η ανάδειξη της σημασίας των δημοκρατικών θεσμών στη σύγχρονη κοινωνία αλλά και της αξίας της συμμετοχής του πολίτη στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Το πρόγραμμα απευθύνεται στους μαθητές της Β΄ τάξης των Γενικών και Επαγγελματικών της χώρας, της Κύπρου και των ελληνικών Λυκείων της αλλοδαπής.

 

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τουρπτσόγλου Μακρίνα, ΠΕ13

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

 

Ο Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός Φωτογραφίας ?International Student?s Visual Arts Contest-cum-Exhibition of Hong Kong-Photography HKISAC 2015? διοργανώνεται από το Γραφείο Εκπαίδευσης (Education Bureau-EDB) του Χονγκ Κονγκ και απευθύνεται σε μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσω της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων και της Ε1 Διεύθυνσης Μορφωτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών.

 

Στο φετινό διαγωνισμό,  το θέμα του οποίου είναι ?Harmony?, συμμετείχαν οι μαθητές Τσιτιρίδης Ιορδάνης και Καραλή Μαρία, της Α΄ τάξης του σχολείου μας.

 

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Αθανασίου Μαρία, ΠΕ02 και Τουρπτσόγλου Μακρίνα, ΠΕ13.

 

3ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΕΛΛΑΣ

 

Την Τετάρτη 29 Απριλίου 2015 στον πολυχώρο «Κανναβουργείο» στην Έδεσσα, πραγματοποιήθηκε το 3ο Μαθητικό Μουσικό Φεστιβάλ, στο οποίο πήραν μέρος μαθητές και μαθητικά μουσικά σχήματα από τα Γυμνάσια και Λύκεια των σχολείων ευθύνης της ΔΔΕ Πέλλας. Παρουσιάστηκαν μουσικά κομμάτια καλύπτοντας όλα τα είδη της μουσικής (παραδοσιακή, λαϊκή, ροκ, όπερα κτλ.), ενώ την εκδήλωση παρακολούθησαν μαθητές από τα σχολεία του Νομού.

 

Οι μαθητές του σχολείου μας που συμμετείχαν στο φεστιβάλ είναι:

Αυγερινός Αθανάσιος, Βαρετιμίδης Δημήτρης, Ιορδανοπούλου Ελένη, Κίνας Χρήστος, Χαχούδης Χρήστος

 

Τους μαθητές προετοίμασε η καθηγήτρια Ηλιάδου Ελισάβετ, ΠΕ02.

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

 

Τη Δευτέρα 27 Απριλίου ομάδα μαθητών του σχολείου μας συμμετείχε σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το 1ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του βιβλίου (23 Απριλίου).

 

Προσκεκλημένος της εκδήλωσης ήταν ο συγγραφέας Μάνος Κοντολέων.

 

Στην εκδήλωση, η οποία είχε ως στόχο την ενίσχυση του αναγνωστικού ενδιαφέροντος και την προώθηση της φιλαναγνωσίας, συμμετείχαν οι μαθητές: Μοσχοπούλου Νικολέτα, Τιχάλας Ανδρέας, Τσαυταρίδου Μαρία, Χατζηγιαννίδου Μαρία και Χατζησαββίδου Μαρία της Α΄ τάξης του Λυκείου καθώς και οι: Βουβουδάκη Κωνσταντίνα, Ιορανίδου Σοφία, Κανσίζογλου Σάββας, Παναγόπουλος Προκόπης, Τσάνη Ιωάννα, Τσαυταρίδης Νίκος, Τσιτλακίδου Νόπη, Χατζηιωακειμίδου Κωνσταντίνα, Χόντου Χαρά της Β΄ τάξης.

 

Τους μαθητές προετοίμασαν οι φιλόλογοι Αθανασίου Μαρία και Χλαπουτάκη Ελισάβετ.

ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

 

Πετοσφαίριση

Η ομάδα Πετοσφαίρισης του 1ου ΓΕΛ Γιαννιτσών, που συμμετείχε στους σχολικούς αγώνες που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα Φεβρουαρίου ?Μαρτίου 2015, κατέκτησε τη 2η θέση στο νομό.

 

Η ομάδα αποτελείται από τις μαθήτριες:

Αναστασιάδου Ανδρονίκη

Καραλή Μαρία

Κίτση Στυλιανή

Μιχαηλίδου Αικατερίνη

Παπαϊωάννου Μαρία

Παπουρτζή Ανθή

Πασσαλή Στέλλα

Πετροπούλου Μαρία

Πιτσούδη Βασιλική

Ρόπου Αγγελική

Σεβαστιάδου Αφροδίτη

Χατζηβασιλείου Σουζάνα

 

Χειροσφαίριση

Η ομάδα Χειροσφαίρισης του 1ου ΓΕΛ Γιαννιτσών, που συμμετείχε στους σχολικούς αγώνες που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα Φεβρουαρίου ?Μαρτίου 2015, κατέκτησε τη 2η θέση στο νομό.

 

Η ομάδα αποτελείται από τις μαθήτριες:

Ανδρίτσου Ολυμπία

Ζιάκα Ελένη

Καρτσίδου Αναστασία

Κεχαγιά Ειρήνη

Μαυροπούλου Χρυσή

Ξηρίδου Φωτεινή ?Αδαμαντία

Παναγιωτίδου Αναστασία

Παπαδοπούλου Ναυσικά

Πέιου Μαρία ?Αναστασία

Πλιόγκα Ιωάννα

Πυριτίδου Βαρβάρα

Σωτηριάδου Διαμάντω

Τροχίδου Χρυσή

Φράγκου Δέσποινα

 

Τις μαθήτριες προετοίμασαν οι καθηγητές Πασχαλίδης Πασχάλης και Ταϊγανίδου Ελισάβετ, ΠΕ11.

 

Στο σχολικό πρωτάθλημα το Μάρτιο του 2015 πέρασαν στη β΄ φάση οι αθλητές του κλασικού αθλητισμού: Ζιάρας Αθανάσιος, μαθητής της Β΄ Λυκείου, που αγωνίζεται στο δέκαθλο καθώς και ο μαθητής Καρακάσης Μηνάς, της Γ΄ Λυκείου, που αγωνίζεται στα 400 μέτρα.

 

Τέλος, η μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου Αλμπάνη Παναγιώτα έλαβε κατά το σχολικό έτος 2014-2015 τις παρακάτω διακρίσεις:

 

2η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ζίου-Ζίτσου

7η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ζίου-Ζίτσου

2η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στο αγώνισμα του Παγκρατίου.

 

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

 

Στο πλαίσιο του πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού «Εικονική Επιχείρηση» που διοργανώνεται από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ) υπό την Αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, μια ομάδα μαθητών του Λυκείου μας προχώρησε στη σύσταση της εικονικής εταιρείας με το όνομα «EmbraceIt», την οποία και παρουσίασε στην έκθεση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 8 Μαρτίου.

 

Τομέας δραστηριοποίησης της «εταιρείας» είναι η παραγωγή και προώθηση στην αγορά ενός  βραχιολιού, το οποίο υπενθυμίζει σε κάποιον να πίνει νερό, δεδομένου ότι ο μέσος άνθρωπος πρέπει να πίνει οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα (3 litra), αλλά σχεδόν κανείς από εμάς δεν έχει το χρόνο να το φροντίζει.

 

Οι μαθητικές ομάδες που πήραν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» για το σχολικό έτος 2014-15, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στο κοινό των δυο εμπορικών εκθέσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τις επιχειρηματικές τους ιδέες, προωθώντας παράλληλα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους.

 

Στην ομάδα του σχολείου μας συμμετείχαν οι μαθητές:

Ασάρβελης Αναστάσιος, Γεωργίου Κική, Δεβετζής Δημήτρης, Ζιάρας Θανάσης, Κανσίζογλου Σάββας, Καράμπελας Κωνσταντίνος, Καρατσιράκη Μαρία, Κεχαγιά Ειρήνη, Κίνας Χρήστος, Μυστακίδης Γιάννης, Παναγιωτίδου Αναστασία, Παντελή Αθανασία, Παπαδόπουλος Θεόδωρος, Παπαδόπουλος Άγγελος, Παπαδοπούλου Νικολέτα, Παπαδοπούλου Φανή, Παπουρτζή Ανθή, Πετροπούλου Μαρία, Πυριτίδης  Απόστολος, Σαββουλίδου Μαρία, Σαμούρης Άγγελος, Σούκου Φανή, Στεφανίδου Χριστίνα, Τάντση Στέλλα, Τσάνη Ιωάννα.

 

Υπεύθυνος καθηγητής: Ανδρονίκου Αντώνης, ΠΕ09

Σύμβουλος υποστήριξης: Μιλτιάδης Βογιατζής

 

 

UNIVERSITIES4EU – U4EU

 

Το σχολείο μας συμμετέχει στη Δράση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Jean Monnet ?Information Projects? με τίτλο ?Universities$EU?.

 

Το πρόγραμμα, που διεξάγεται σε συνεργασία με την έδρα Jean Monnet του Τμήματος Κοινωνιολογίας του  Πανεπιστημίου Αιγαίου, θέτει στο επίκεντρο τους νέους, μαθητές ηλικίας 16-18 ετών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο να τους ενημερώσει σχετικά με θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω καινοτόμων τρόπων μάθησης.

 

Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη συνεργειών ανάμεσα στις διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης, ανώτατη, επαγγελματική και γενική δευτεροβάθμια εκπαίδευση και των δρώντων σε αυτές (καθηγητές πανεπιστημίου, στελέχη της εκπαίδευσης, καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές, μαθητές) μαζί με νεανικές και φοιτητικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα προκειμένου να υπάρξει ενημέ­ρωση και συζήτηση πάνω στις σύγχρονες προκλήσεις για την Ευρώπη και το μέλλον της καθώς και να αναζητηθούν απαντήσεις για τα προβλήματα που τροφοδοτούνται από την τρέχουσα κρίση (π.χ. ανεργία των νέων, οι κοινωνικές ανισότητες, δημοκρατικό έλλειμμα).

 

Επιπλέον, το πρόγραμμα ?Universities4EU? μέσα από ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες για την κατάρτιση των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιδιώκει την αναβάθμιση των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους σχετικά με τη διακυβέρνηση, τις πολιτικές και τα προγράμματα που αφορούν την εκπαίδευση και την έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Στην πρώτη ημερίδα του προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015, έλαβαν μέρος οι καθηγήτριες Γραμματικού Θεοδώρα, ΠΕ06 και Τουρπτσόγλου Μακρίνα, ΠΕ13.

 

 

7ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και οι Σχολικοί Σύμβουλοι Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδο­νίας, σε συνεργασία με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας (ΝΟΗΣΙΣ) και το Σωματείο «Φίλοι του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλο­νίκης» διοργάνω­σαν το 7ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας, που διεξήχθη  στις 21, 22 και 23 Απριλίου 2015 στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Οικονόμου» ΝΟΗΣΙΣ – Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, υπό την Αιγίδα του Υπουρ­γείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 

Σκοποί του συνεδρίου ήταν:

– Η ενθάρρυνση των μαθητών ώστε να ασχοληθούν με μία εργασία με, κατά το δυνατόν, επιστημονική προσέγγιση.

– Η ενίσχυση των προσπαθειών διαθεματικής και διεπιστημονικής προσέγγισης με κύριο άξονα το πεδίο της Πληροφορικής, στο πλαίσιο των σχολικών μαθημάτων.

– Η απόκτηση εμπειριών στις διαδικασίες συμμετοχής σε ένα συνέδριο που θα διεξαχθεί σ? ένα περιβάλλον υψηλού επιπέδου.

– Η βιωματική εφαρμογή των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην πράξη.

– Η δημιουργία παραδειγμάτων, τεχνικών και καλών πρακτικών για τις επερχόμενες σχολικές χρονιές (για μαθητές και εκπαιδευτικούς).

– Η εξοικείωση των μαθητών σε ψηφιακές τεχνολογίες που διευκολύνουν την δημιουργία ερευνητικών διαθεματικών εργασιών.

 

Στο συνέδριο πήραν μέρος οι μαθητές του σχολείου μας: Δαντσάκης Κωνσταντίνος και Κοσμίδης Κυριάκος της Γ΄ τάξης.

 

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Γραμουσένη Φωτεινή, ΠΕ19

 

1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΣΤΟ SCRATCH

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 1ου ΓΕΛ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

 

Ο 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημιουργίας Παιχνιδιού στο Scratch πραγματοποιή­θη­κε στο πλαίσιο του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ελεύθερου Λογισμικού ? Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα στην Εκπαίδευση υπό την αιγίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ.

 

Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η συμμετοχή των μαθητών σε μια συνεργατική και δημιουργική διαδικασία για την υλοποίηση ενός προγράμματος ηλεκτρονικού παιχνι­διού στο προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch, αξιοποιώντας την αλγοριθμική σκέψη και τον πειραματισμό με βασικές προγραμματιστικές δομές.

 

Κάθε σχολική μονάδα μπορούσε να συμμετέχει υποβάλλοντας στο διάστημα Φεβρουαρίου ? Απριλίου 2015 έως και τρία ατομικά ή ομαδικά έργα, τα οποία έπρεπε να είναι πρωτότυπα, δηλαδή να προκύπτουν από την προσωπική δημιουργική εργασία των μαθητών.

 

Στο διαγωνισμό, στον οποίο πήραν μέρος πάνω από 150 σχολεία, η ομάδα του σχολείου μας, αποτελούμενη από τους μαθητές Τσαυταρίδη Νίκο, Παντζαρτζή Τάσο και Τσαυταρίδου Μαρία, κέρδισε το 2ο βραβείο στην κατηγορία των μαθητών Λυκείου.

 

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Γραμουσένη Φωτεινή, ΠΕ19

 

 

Αφήστε μια απάντηση