δελτιο τυπου για την υποδοχη των εταιρων στο προγραμμα erasmus+

Ένα σημαντικό πρώτο βήμα στο πλαίσιο εκπόνησης εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA122 από το 1ο Γενικό Λύκειο Γιαννιτσών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA122, με τίτλο: «Η ευημερία των μαθητών ως παράγοντας, κριτήριο και δείκτης επιτυχίας του σχολείου», το 1ο Γενικό Λύκειο Γιαννιτσών φιλοξένησε με επιτυχία ομάδα δέκα (10) μαθητών/τριών και δύο εκπαιδευτικών από το Lycee Bellevue, Le Μans, France, από τις 12 έως και τις 18 Νοεμβρίου 2023. Η εν λόγω κινητικότητα μαθητών/τριών αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την επιτυχή εκπόνηση του συγκεκριμένου προγράμματος.

Κατά τη διάρκεια της 1ης διεθνικής συνάντησης, εργαζόμενοι πάνω στο θέμα «Η ευημερία των μαθητών ως παράγοντας, κριτήριο και δείκτης επιτυχίας του σχολείου» οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να διερευνήσουν και να συζητήσουν τον τρόπο που αντιλαμβάνονται την έννοια της ευημερίας στο σχολικό περιβάλλον και να ανταλλάξουν τις προσωπικές τους εμπειρίες. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για την προσέγγιση του θέματος ήταν παρουσιάσεις εργασιών, βιωματικά εργαστήρια με παράλληλη χρήση εκπαιδευτικών εργαλείων Web 2.0, εκπαιδευτικές επισκέψεις και καλλιτεχνικά εργαστήρια.

Οι πολιτιστικές ανταλλαγές και ο διάλογος που αναπτύχθηκε ανάμεσα στους/στις μαθητές/τριες αποτέλεσαν πλούσια πηγή γνώσης και εμπειρίας. Η επεξεργασία και η παρουσίαση του υλικού κατέδειξε τη σημασία και την αξία της ευημερίας (wellbeing) μέσα στο σχολικό περιβάλλον για την επίτευξη όχι μόνο των μαθησιακών στόχων αλλά και για την ολιστική καλλιέργεια των μαθητών/τριών.

Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα με τη γιορτή για το Πολυτεχνείο, με εργαστήρια κατασκευής τεχνημάτων με θέμα το wellbeing, αναμνηστικών για τους/τις συμμετέχοντες/ουσες, απονομή βεβαιώσεων παρακολούθησης, οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν τις δεξιότητες και τη δημιουργικότητά τους, εμπλεκόμενοι σε ποικιλία εκπαιδευτικών  εμπειριών.

Η εβδομάδα φιλοξενίας και αλληλεπίδρασης με τους εταίρους δεν αφήνει πίσω της απλώς αναμνήσεις, αλλά θεμέλια για μια βιώσιμη συνεργασία και μια διαρκή προώθηση της πολιτιστικής κατανόησης μεταξύ των μαθητών/τριών, μέσα στο πλαίσιο της συγκεκριμένης θεματολογίας. Παράλληλα, είναι ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των στόχων του προγράμματος Erasmus+, που προωθεί τη διαπολιτισμική κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ σχολείων από διάφορες χώρες.

Ανυπομονούμε για τη συνέχεια αυτής της πολύτιμης εκπαιδευτικής περιπέτειας και την επόμενη συνάντηση στο δικό τους σχολικό περιβάλλον στη Le Mans της Γαλλίας τον Μάρτιο του 2024, προκειμένου να αναστοχαστούμε, να προσεγγίσουμε διαφορετικές οπτικές του θέματος της σχολικής ευημερίας, να προτείνουμε λύσεις  και να εμβαθύνουμε στη διαπολιτισμική μας εκπαίδευση.

Ακολουθεί ο σύνδεσμος του βίντεο με στιγμιότυπα από τη φιλοξενία

.https://youtu.be/mtCdv0zKIo0